www.schwiebus.pl

:: B璠zie op騧nienie
Artyku dodany przez: schwiebu (2007-06-29 21:59:03)

B璠zie op騧nienie

Gazeta Lubuska
23 kwietnia 2007 r.

O ponad miesi帷 przed逝篡 si remont placu Jana Paw豉 II. Konieczna okaza豉 si m.in. wymiana kanalizacji deszczowej, wzmocnienie pod這瘸 placu.


Roboty na placu Jana Paw豉 II id pe軟 par
i wkr鏒ce mieszka鎍y ujrz jego nowe oblicze (fot. Ryszard Poprawski)

Remont na dobre zacz掖 si ponad dwa miesi帷e temu. Od tego czasu robotnicy stale s na rozkopanym placu. Niestety, na razie koniec prac si oddala. Op騧nienia nie spowodowa jednak wykonawca, to wina problem闚 technicznych.

- Gdy dokopano si do systemu kanalizacji deszczowej okaza這 si, 瞠 konieczna jest jego wymiana - informuje wiceburmistrz Krzysztof Tomalak.

Stare rury rozpad造 si. System nie zapewnia prawid這wego odprowadzania wody z placu po jego remoncie. A p騧niejsze rozkopywanie by這by zbyt kosztowne. Koparki zniszczy造by r闚nie 鈍ie穎 wyremontowany plac.

Z do逝 do g鏎y

Na kontynuowanie rob鏒 w pewnym momencie nie wyda zgody inspektor budowlany. - Potrzebne okaza這 si wzmocnienie pod這瘸 pod placem - m闚i wiceburmistrz. Robotnicy zaj瘭i si wi璚 jego utwardzeniem. To tak瞠 zaj窸o troch ponadplanowego czasu.

Na sam koniec doszed jeszcze element estetyczny. Magistrat zdecydowa si na dodatkowe o鈍ietlenie ratusza. Ale nie byle jakie, tylko zamontowane w ziemi. S逝py 鈍iat豉 o鈍ietl wi璚 zabytek od do逝. - Robili鄉y ju nocne obserwacje, takie o鈍ietlenie sprawdza si doskonale - dodaje Tomalak.

To wszystko spowoduje, 瞠 remont op騧ni si. O ile? - Kilka tygodni, no my郵, 瞠 ponad miesi帷 - przyznaje wiceburmistrz.

Wzrosn te koszty remontowej inwestycji, kt鏎 w ca這軼i pokrywa gminna kasa. - Wynios nieco ponad 3 mln z - informuje K. Tomalak.

Zmiany by造 konieczne

Za to po wakacjach na placu Jana Paw豉 II b璠zie elegancka kostka grafitowa. Przed wej軼iem do ratusza u這穎ny zostanie kolorowy herb miasta.

Plac o鈍ietl nowe latarnie w stylu retro. Na stare stylizowane b璠 te 豉weczki oraz kosze na 鄉ieci.

W wyznaczonych miejscach stan du瞠 donice na krzewy i drzewka. Na bezpo鈔ednie posadzenie ich do gruntu zgody nie wyda konserwator zabytk闚.

Remont placu by konieczno軼i. Stare p造ty nie do嗆, 瞠 nieestetyczne to jeszcze by造 mocno sp瘯ane. W zag喚bieniach, przez kt鏎e mo積a by這 si wywr鏂i, tworzy造 si g喚bokie ka逝瞠. Mieszka鎍om bardzo to uprzykrza這 篡cie.

Piotr J璠zura



adres tego artyku逝: www.schwiebus.pl/articles.php?id=219